fbpx
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021
Αρχική Αποψεις "Nαι αλλά, νοιάζομαι για την υγεία σου"

“Nαι αλλά, νοιάζομαι για την υγεία σου”

υπογραφει η Μαρία Πύλλη

Πόσες φορές άτομα με παραπάνω κιλά από το “ιδανικό” έχουν ακούσει πόσο πιο όμορφα θα ήταν αν έχαναν βάρος, “αλλά όχι γιατί δεν μου αρέσεις όπως είσαι, αλλά για την υγεία σου!”

Αν σε ένοιαζε η υγεία μου, θα έπρεπε να την επικαλείσαι και όταν ο δείκτης μάζας-σώματός μου, δείχνει “λιποβαρής”, όχι μόνο όταν με χαρακτηρίζει ως “υπέρβαρη”.

Fat shaming είναι η πράξη προσβολής, έμμεσης ή άμεσης, για τα κιλά ή την εικόνα του σώματος κάποιου. Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος, από τις ξεκάθαρες προσβολές ως και τα δήθεν φιλικά “αστεία” πειράγματα, σχόλια και φυσικά οτιδήποτε ακολουθείται από την φράση, “για την υγεία σου το λέω, όχι για άλλο λόγο”.

Και εδώ, πριν συνεχίσω, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση. Δεν είναι αποδεκτό από ΚΑΝΕΝΑ, μα κανένα, άτομο να κάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα μας, τα κιλά μας ή την εμφάνιση μας γενικότερα. Ακόμα και όταν αυτά τα σχόλια βαφτίζονται “συμβουλές”.

Σίγουρα όμως, υπάρχουν καλοπροαίρετες συμβουλές που μπορούμε να δεχτούμε από πολύ κοντινά μας και έμπιστα άτομα, για κάτι που ίσως δεν παρατηρήσαμε. Προφανώς παρακάτω, δεν αναφέρομαι σε όλες αυτές τις, πραγματικά, καλοπροαίρετες συμβουλές.

Με το πέρασμα των χρόνων, κάποια σχόλια σχετικά με τα παραπάνω κιλά άρχισαν να μειώνονται. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση να ακούσουμε κάποιον να κάνει ένα πραγματικά πολύ άσχημο σχόλιο ή “αστείο” για τα κιλά κάποιου ή και για εμάς. Πλέον, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν γελάει με αυτά τα “αστεία” και θεωρούνται μη αποδεκτά κοινωνικά αυτά τα σχόλια. Κάποια παραδείγματα:

“Έφαγες καλά αυτές τις μέρες ε;”

“Πω διπλάσια έγινες” 

“Σ’ αρέσει το φαγητό, έτσι;”

“Α, βλέπω με πέρασες κατά πολύ στο νούμερο”

“Δεν προσέχεις την διατροφή σου;”

Εκτός από τα παραπάνω, που σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει, υπάρχουν και κάποια άλλα σχόλια που, ίσως, πολλοί δεν έχουμε παρατηρήσει. Σχόλια που γίνονται σε αδύνατα/λιπόβαρη άτομα. Κάποια από αυτά είναι:

“Τρως καθόλου;”

“Είσαι πάρα, πάρα πολύ αδύνατη”

“Είσαι σαν οδοντογλυφίδα”

“Αδυνάτισες και άλλο;”

“Άντε βρε παιδί μου, δεν πάχυνες καθόλου;”

“Χαχα, είσαι κυριολεκτικά η μισή από εμένα”.

“Είσαι καλά; Έχεις κάτι; Είσαι άρρωστη;”

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο, όλοι ξέρουμε αυτές τις συμπεριφορές, είναι ένα θέμα που συζητείται συνέχεια. 

Γιατί, λοιπόν, ενώ θα κάνουμε παρατήρηση στον/ην φίλο/η μας όταν πει ένα σχόλιο που εντάσσεται στην κατηγορία του fat shaming, δεν θα κάνουμε το ίδιο όταν ακουστεί ένα skinny shaming σχόλιο;

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο, είναι ότι ελάχιστοι αναγνωρίζουν ότι το skinny shaming έχει ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, με το fat shaming.

Ως αδύνατη/λιποβαρής όλη μου την ζωή ακούω τέτοια σχόλια. Γιατί μια φίλη που έχουμε καιρό να δούμε, δεν θα πει στην υπέρβαρη φίλη μου “πάχυνες και άλλο Ελένη;”, ενώ αντιθέτως, χωρίς ίχνος ντροπής, θα πει σε εμένα, “καλέ τρως καθόλου εσύ; Φάε να παχύνεις!” κάνοντας όλη την παρέα να κοιτάξει το σώμα μου και εμένα να θέλω να ανοίξει μια τρύπα στην γη να με καταπιεί…

Γιατί, όταν με βλέπεις λες, “είσαι πολύ αδύνατη, σίγουρα μπορώ να σε σηκώσω” και μετά επιχειρείς να το κάνεις, μπροστά σε όλους;

Γιατί να είναι αυτό “κοινωνικά αποδεκτό”, ενώ τα αντίστοιχα σχόλια για υπέρβαρα άτομα, όχι; Ποια είναι η διαφορά, ακριβώς, που δεν μπορώ να κατανοήσω με τίποτα, όσα χρόνια και αν προσπαθώ;

Πρέπει να χαίρομαι, που η μέγιστη τιμή της ζυγαριάς μου, είναι τα 45 κιλά και δεν μπορεί να ανέβει, ούτε μισό κιλό; Πρέπει να νιώθω τυχερή, που το σώμα μου δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, στις ελάχιστες υποχρεώσεις της ημέρας μου; Που δεν έχω αντοχές; Που δεν είμαι υγιής;

Α σωστά, ξέχασα, η πατριαρχική μας κοινωνία δεν νοιάζεται για την υγεία μας…

Ένα αδύνατο σώμα, είναι ένα ωραίο σώμα, όχι πολύ αδύνατο, όμως, αλλιώς είσαι σαν σκελετός!

Ας μην αναφερθώ, καν, στα σχόλια, “είσαι πολύ τυχερή που δεν παίρνεις κιλά!”

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν τέτοιες αφελείς συμπεριφορές σε άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.

Πότε δεν άκουσα κάποιον να μου λέει ότι πρέπει να πάρω κιλά για να είμαι πιο υγιής.

“Πάρε κιλά για να είσαι πιο ωραία”

Γιατί στα παχύσαρκα άτομα φοβάστε να πείτε ότι ο λόγος που θέλετε να χάσουν κιλά είναι γιατί τα θέλετε πιο αδύνατα, (γιατί αυτό σας αρέσει!) και επικαλείστε την υγεία τους;;

Φοβάστε, γιατί ξέρετε, ότι ήρθε η εποχή όπου δεν έχετε το δικαίωμα κριτικής στο σώμα του άλλου και στις επιλογές του; 

Γιατί, ντε και καλά, θέλουν τόσο πολύ να ελέγχουν τα σώματά μας, αλλά δεν θέλουν να το δεχτούν;

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments