Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Αποψεις Είναι Γυναικοκτονία

Είναι Γυναικοκτονία

Ξέρετε τι είναι τραγωδία; Τραγωδία είναι όταν σου πέφτει η πατάτα κάτω. Όταν ο άντρας σκοτώνει την γυναίκα του, είναι γυναικοκτονία! 

Από την αρχή του κόσμου, οι γυναίκες αποτελούν θύματα της παγκόσμιας αυτής μάστιγας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ -σε παγκόσμιο επίπεδο- δολοφονούνται καθημερινά 137 γυναίκες, από τον άντρα/σύντροφο τους ή από κάποιον συγγενή τους. 

Οι λόγοι που λείπουν αυτές οι γυναίκες από ανάμεσά μας, δεν είναι αυτοί που βλέπουμε να λέγονται στα κανάλια, από διάφορους ρεπόρτερ και δημοσιογράφους. Ούτε αναγνωρίζονται στους τίτλους φυλλάδων που ξεπλένουν τον σεξισμό γράφοντας «Οικογενειακή τραγωδία- σκότωσε την γυναίκα του μπροστά στην όμορφη οικογένεια τους» ή «Στραγγάλισε την κοπέλα του λόγω καραντίνας». 

Δεν αποτελούν εγκλήματα πάθους όπως “αγαπούν” να τα ονομάζουν, αλλά ούτε και “η κακιά στιγμή”. Δεν υφίσταται λόγος υπερβολικής αγάπης, ζήλιας ή πάθους. Η λέξη που σε φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα και δείχνει την αιτία είναι η λέξη γυναικοκτονία. 

Ανθρωποκτονία με βάση το φύλο.

Με πιο απλά λόγια, μια γυναίκα δολοφονήθηκε γιατί ήταν γυναίκα. Το τίμημα, αν είσαι γένους θηλυκού και δεν υποταγείς στην πατριαρχία, είναι η αφαίρεση της ζωής σου. 

Έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο

Πολλοί δεν δέχονται τον όρο γυναικοκτονία και τον θεωρούν μέχρι και σεξιστικό, με το επιχείρημα ότι αναφέροντάς τον, οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι. Αυτό που θέλουν όμως να καταφέρουν, δεν διαφέρει σε τίποτα με τον υπάρχοντα όρο «παιδοκτονία». 

Το φεμινιστικό (και όχι μόνο) κίνημα κάνει αγώνες για να περάσει ο όρος γυναικοκτονία από τον “δρόμο” στο νόμο. 

Υπάρχουν γυναίκες που δολοφονήθηκαν από έναν ή περισσότερους άντρες. 

Αυτοί οι “άντρες” δεν έδρασαν με βάση το σκεπτικό: 

-Σήμερα θα σκοτώσουμε οποιοδήποτε θηλυκό βγει μπροστά μας. 

Όμως σκότωσαν, “οπλισμένοι” από την ανδρική ανωτερότητα που καλεί τα αρσενικά να αποδείξουν την δύναμη τους μέσω της βίας. Σκότωσαν, λόγω των προνομίων που έχουν από την κοινωνία, από την εκ φύσεως περισσότερη μυϊκή δύναμη (όχι πάντα) και την τοξική αρρενωπότητα. 

Δεν είσαι απροστάτευτη

Έχουμε βιώσει, βιώνουμε και ίσως να βιώσουμε ξανά, ημέρες εγκλεισμού.

Πολλές βρέθηκαν παγιδευμένες στα σπίτια τους με τους κακοποιούς τους.

“Μετρήσαμε” αρκετές γυναικοκτονίες και μεγάλη αύξηση βίας από διάφορες χώρες. Αυτό μας αποδεικνύει, ότι η πιο ισχυρή πανδημία είναι ο μισογυνισμός. 

Ανά τους αιώνες, η Πατριαρχία έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από τον Covid-19.

Γι’ αυτό…

Μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά δε μένουμε σιωπηλές. Αν είσαι σε ανάγκη κάλεσε στην τηλεφωνική γραμμή στήριξης SOS 15900. Μίλα για να εξαλειφθεί η γυναικεία βία. Για να πεθάνει ο σεξισμός και να ζήσουμε εμείς! 

Μαίρη Παπά Νοβακίδουhttps://www.kleidarotripa.gr
Και ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments