Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Κοινωνία Γιατί πρέπει πάντα να είμαστε καλοπροαίρετοι με το θύμα

Γιατί πρέπει πάντα να είμαστε καλοπροαίρετοι με το θύμα

Ας κάνουμε μία συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι θύμα και πως αντιδράμε όταν μια υπόθεση αποδεικνύεται σκευωρία…

Ξέρουμε καλά από άπειρες περιπτώσεις βιασμών που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, ότι η κοινωνία δεν είναι αγγελικά πλασμένη και τα φερόμενα ως θύματα δέχονται κατακλυσμό κριτικής και όχι συμπαράστασης, όπως θα έλπιζε κανείς.

Αυτό συμβαίνει γιατί η κοινωνία είναι βαθιά πατριαρχική και σκέφτεται σαν τον αστυνόμο Σαΐνι. Πολλοί βιαστές την έχουν γλιτώσει, λόγω έλλειψης στοιχείων και πολλά θύματα δεν βρήκαν δικαίωση και συμπαράσταση από την κοινωνία, επειδή, πρόλαβε και δίκασε τις επιλογές τους.

Μια περίπτωση

Δυο άνθρωποι φλερτάρουν, βγαίνουν για ποτό και καταλήγουν γυμνοί στο κρεβάτι να φιλιούνται, όλα συναινετικά.

Τότε συμβαίνει κάτι λάθος και ένας από τους δύο δεν θέλει να προχωρήσει η σεξουαλική πράξη. Όσο αναμμένος κι αν είσαι, αν παραβείς αυτήν την κόκκινη γραμμή και κάνεις το ΟΧΙ -ΝΑΙ, μόλις βίασες έναν άνθρωπο, με ό,τι συνεπάγεται μαζί με αυτό.

Κάνεις δεν χρωστάει σεξ σε κανέναν!

Άμα το θύμα αποφασίσει να σε πάει στα δικαστήρια, όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Μηνύματα, προηγούμενα ραντεβού, οι αποφάσεις της στιγμής, όλα αυτά θα δείξουν αν ήταν βιασμός. Αυτό είναι άδικο αλλά έτσι κρίνουν τα δικαστήρια.

Μην κατηγορείς το θύμα

Κανόνας Νο.1: Μην ρίχνεις ευθύνες στο θύμα. Ερωτήσεις όπως, γιατί δεν φώναξε, γιατί δεν αντέδρασε αλλιώς, γιατί έμεινε και άλλα παρόμοια δεν βγάζουν νόημα και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. 

Πολλά από τα θύματα δείχνουν ανοχή και είναι διατεθειμένα να ξεχάσουν τα κακοποιητικά επεισόδια γιατί νιώθουν έντονα το ενοχικό συναίσθημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους σκέψου διπλά πριν πεις, “Αυτή κάτι θα του έκανε” ή ” Σίγουρα λέει ψέματα

Εμείς πρέπει να δείξουμε ενσυναίσθηση και κατανόηση και να περιμένουμε τις νομικές εξελίξεις, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν.

Πως αντιδράμε όταν είναι όλα σκευωρία;

Για να είμαστε δίκαιοι και ρεαλιστές υπάρχουν περιπτώσεις, όπου άνδρες κατηγορηθήκαν αδίκως για βιασμό και υπήρξε άπειρη συκοφαντία προκειμένου να “πέσουν” χρήματα στις διαπραγματεύσεις. Ναι, δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά.

Όμως, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να βλέπεις με επιφυλακτικότητα τα θύματα, όταν διαβάζεις για υποθέσεις βιασμού. Απλά μέτρα πόσες υποθέσεις ήταν πραγματικός βιασμός και πόσες συκοφαντίες.

Προς ΜΜΕ και χρήστες με απήχηση στο κοίνο:

Όταν έχεις δημόσιο λόγο, έχεις και ευθύνη

Aν αποδειχθεί ότι ένας άνθρωπος έχει κατηγορηθεί άδικα για ένα αδίκημα και εσύ έχεις “τρέξει” να τον δικάσεις, πριν την τελεσίδικη απόφαση, οφείλεις να τοποθετηθείς και να ζητήσεις δημόσια συγγνώμη για την βιασύνη σου και την λανθασμένη γνώμη που προβάλλεις δημόσια.

Αυτό είναι γενική διαπίστωση.

Για την υπόθεση Σεμέδο, το βιογραφικό του έκανε τον κόσμο να τον δει επιφυλακτικά. Υπήρξαν αυτοί που τον υπερασπίστηκαν, κατευθείαν, επειδή είναι διάσημος ποδοσφαιριστής και στα κορίτσια “έσουραν” χίλια δυο επίθετα. Υπάρχουν κι εκείνοι που το να πιστέψουν τυφλά την πλευρά της κοπέλας ήταν γι’ αυτους μονόδρομος. Λάθος και τα δύο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις κοιτάμε πάντα καλοπροαίρετα το θύμα, δείχνουμε κατανόηση και περιμένουμε η δικαιοσύνη να μιλήσει για τον φερόμενο ως θύτη. Από εκεί και πέρα ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του πρώτα για τον εαυτό του και μετά δημόσια…

Ας μην ξεχνάμε πόσο επίπονη είναι ψυχολογικά και σωματικά, η διαδικασία της καταγγελίας για βιασμό από την πλευρά της γυναίκας.

Η ντροπή κατά την διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο κοινωνικός διασυρμός και η περιγραφή του βιασμού στον εισαγγελέα, δεν είναι και η πιο χαρούμενη διαδικασία, όσα και αν είναι τα λεφτά Άρη!

Υπάρχει μια σειρά λέγεται Νόμος και Τάξη: Ειδική Ομάδα και βασίζεται σε αληθινά σεξουαλικά εγκλήματα, που έχουν λάβει την προσοχή των ΜΜΕ. Αύτη η πολυβραβευμένη σειρά, που ίσως την έχει πάρει αργά το βράδυ το μάτι σου στο STAR, είναι δωρεάν μαθήματα σωστής κρίσης που μπορείς να δεις πολύ εύκολα από τον υπολογιστή σου.

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments