Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική Αποψεις Η αλήθεια για την διευθύντρια και το σχολείο της Θεσσαλονίκης

Η αλήθεια για την διευθύντρια και το σχολείο της Θεσσαλονίκης

Ως πρώην μαθήτρια του 15ου λυκείου Θεσσαλονίκης και νυν δημοσιογράφος έχω να σας πω κάποια πράγματα που σας ενδιαφέρουν για το περιστατικό με την διευθύντρια,τα σορτσ και τις φούστες….

Πρώτη είδηση έγινε η καταγγελία μητέρας 14χρονου αγοριού, ότι η διευθύντρια του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης απαγορεύει στις μαθήτριες του σχολείου να φοράνε φούστες και κοντά παντελόνια, επικαλούμενη την… ευπρέπεια και την αισθητική.

Αυτή είναι η είδηση και όπως ήταν φυσικό ο κόσμος εξαγριώθηκε με την διευθύντρια και διαδικτυακά την “δίκασε”, μόνο που λιθοβολούν τον λάθος άνθρωπο.

Τι συνέβη πραγματικά;

Από όταν ήμουν μαθήτρια εκεί, υπάρχει αυτός ο άγραφος νόμος από την διευθύντρια του λυκείου που τώρα έχει προαχθεί σε ανώτερη θέση στην εκπαίδευση. Έλεγε ότι απαγορεύονται τα σορτς και οι φούστες για τα κορίτσια, επιτρέπονται τα αέρινα φορέματα και απαγορεύονται οι βερμούδες για τα αγόρια.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το σχολείο βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και θέλει να κρατάει χαρακτήρα κολλεγίου για να προσελκύει και ανάλογο κόσμο, με βάση τα κριτήριά τους .

Θυμάμαι την “επανάσταση” που κάνανε τα αγόρια για να μπορούν να φορούν βερμούδες και να μην σκάνε το καλοκαίρι, ωστόσο εμάς τα κορίτσια δεν μας ένοιαζε και πολύ. Όσοι διευθυντές και αν πέρασαν από αυτό το σχολείο έπρεπε να τηρούν αυτόν τον άγραφο νόμο, αλλιώς θα είχαν προβλήματα στη δουλειά τους, έως και συνέπειες, το εργασιακό bullying είναι συνηθισμένο εκεί.

Έτσι συνέβη και με την συγκεκριμένη διευθύντρια. Tην γνωρίζω προσωπικά και δεν είναι άνθρωπος που θεωρεί ανήθικα τα σορτς και τις φούστες. Είναι η κλασική περίπτωση που παίρνεις μια εντολή, ακόμη και αν δεν συμφωνείς και πρέπει να τη φέρεις εις πέρας. Δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλά αυτό έγινε.

Τα περισσότερα site έκαναν αναπαραγωγή του θέματος, ρίχνοντας ευθύνη στην διευθύντρια για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης των μαθητών της. Όμως δεν έχει άμεση ευθύνη σε αυτό. Χαίρομαι που η μητέρα του μαθητή είπε τα αυτονόητα και επιτέλους, θα μπορεί ο καθένας να φοράει ό,τι θέλει σε αυτό το σχολείο. Στεναχωριέμαι όμως με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς προς την διευθύντρια, επειδή είναι άδικοι.

Το πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το σχολείο

Πριν πάω σε αυτό το σχολείο με είχαν προειδοποιήσει προηγούμενοι μαθητές ότι συμβαίνουν περιστατικά bullying και υπάρχει πολλή κακία ανάμεσα στους μαθητές. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν τα λόγια τους. Το σχολείο δεν είχε σχεδόν καθόλου φιλικό περιβάλλον ακόμα και από τους ίδιους τους καθηγητές.

Δεν ξέρω αν έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα από τότε που ήμουν μαθήτρια αλλά αν πρέπει κάτι να αλλάξει σε αυτό το σχολείο μετά την ενδυμασία, είναι το bullying. Η αντιμετώπιση μαθητών, καθηγητών και διευθυντών προς αυτό το θέμα είναι πραγματικό S.O.S για την ομαλή καθημερινότητα στα σχολεία και την ψυχική υγειά των μαθητών.

Όσο για την συζήτησή για την ενδυμασία στα σχολεία, θα αναλυθεί το θέμα σε επόμενό άρθρο.Stay tuned…

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments