Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική SEX Η φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα

Η φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα

Η φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα είναι η μετατροπή σε φετίχ και η σεξουαλικοποίηση των ερωτικών ή/και ρομαντικών σχέσεων ανάμεσα σε γυναίκες, θηλυκότητες, non binary άτομα, wlw (women loving women) άτομα ή/και nblw (non binary loving women) άτομα. Γίνεται συνήθως από άνδρες και αρρενωπότητες τα οποία θεωρούν τις σαπφικές σχέσεις ως κάτι το οποίο τους προκαλεί σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση με τα μίντια να χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς σκεπτικό για να συσσωρεύσουν κέρδος μέσω της εμπορευματοποίησης του σαπφικού έρωτα. Με τέτοιον τρόπο γίνεται η αντικειμενοποίηση του σαπφικού έρωτα και η τοποθέτηση και ο περιορισμός του σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι αποκλειστικά καπιταλιστικό, κερδοσκοπικό και ανδροκεντρικό.

Εκτός από αυτό, ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο αυτού του φαινομένου είναι η πεποίθηση ότι τα άτομα που βρίσκονται σε σαπφικές σχέσεις το κάνουν αυτό για την προσοχή, την επιβεβαίωση και την ικανοποίηση των ανδρών και αρρενωποτήτων. Με άλλα λόγια, άνδρες και αρρενωπότητες πιστεύουν ότι τα άτομα που βιώνουν τον σαπφικό έρωτα, υπάρχουν μόνο και μόνο για να αρέσουν στους άνδρες και για να αποτελέσουν μέρος του male gaze.

Αυτή η πλευρά της φετιχοποίησης του σαπφικού έρωτα σχετίζεται με την θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας. Η θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας έχει να κάνει με την ιδέα ότι οποιαδήποτε μορφή και έκφραση της σεξουαλικής έλξης καταλήγει πάντα στους άνδρες και έχει ως σκοπό την ευχαρίστησή τους. Μια ιδέα η οποία ενισχύεται από τις καπιταλιστικές σκοπιμότητες.

Πρακτικά παραδείγματα αυτού του φαινομένου είναι όταν οι άνδρες βλέπουν κοπέλες, θηλυκότητες ή/και female/feminine presenting άτομα στον δρόμο να κρατιούνται χέρι χέρι και οι άνδρες από γύρω να τους λένε να φιληθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι προσωπικές τους φαντασιώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, άνδρες παρενοχλούν άτομα σε σαπφικές σχέσεις στον δρόμο ώστε να συνευρεθούν σε σεξουαλικές σχέσεις όλα τους μαζί ή και πολλές φορές με την ιδέα ότι αφού κάνουν σεξ και ο άνδρας ευχαριστηθεί, θα μπορέσει και να τις “θεραπεύσει” και να τις “κάνει στρέιτ”. Ένα άλλο συχνό παράδειγμα είναι όταν η γυναίκα/θηλυκότητα/το non binary άτομο αποκαλύπτει ότι είναι αμφιφυλόφιλο και ο άνδρας ρωτάει εάν θα ήθελε να συνάψουν τριαδική σεξουαλική σχέση με αυτόν και δύο κοπέλες. Εκτός από αυτό, συνήθως η σεξουαλικότητα του ατόμου σε σαπφική σχέση αμφισβητείται από τον άνδρα. Σε ό,τι αφορά στην εμπορευματοποίηση, συχνά σε σειρές, ταινίες, διαφημίσεις και ακόμη συχνότερα στον χώρο της μουσικής και των οπτικοακουστικών υλικών, χαρακτήρες που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες ή/και είναι feminine presenting απεικονίζονται με έναν έντονο αποκλειστικό σεξουαλικό τρόπο – χωρίς να περιλαμβάνεται κάποια ένδειξη συναισθηματικής σύνδεσης – με τελικό σκοπό την ευχαρίστηση ανδρικών χαρακτήρων και του ανδρικού κοινού. Ένα φαινόμενο το οποίο συνδέεται συχνά με τις τεχνικές αυτές είναι η επιδεικτική αμφιφυλοφιλία για την οποία θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.

Σε διάφορες περιπτώσεις, πολλά εξισώνουν την φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα με την αποδοχή της σαπφικής έλξης. Αυτό απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Η αποδοχή έχει να κάνει με την ιδέα ότι κάτι μπορεί να υπάρξει αρμονικά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ελεύθερα και αυτόνομα για το εαυτό του χωρίς να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό για κάποιο άλλο. Η φετιχοποίηση, από την άλλη, προβάλλει τον σαπφικό έρωτα ως μέσο ικανοποίησης για τους άνδρες και ως μέσο επιδίωξης του κέρδους. Δεν αναγνωρίζεται ως μια ελεύθερη μορφή σεξουαλικότητας η οποία έχει να κάνει με τα ίδια τα άτομα που την νιώθουν.

Η φετιχοποίηση παγιδεύει τις σαπφικές σχέσεις σε ένα σεξιστικό και καπιταλιστικό κουτί βασισμένο στην μισογυνιστική αντίληψη ότι οι γυναίκες και θηλυκότητες δεν έχουν σεξουαλικές επιθυμίες και σεξουαλική έκφραση, αλλά ο,τιδήποτε κάνουν πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του άνδρα και γενικότερα του συστήματος της καταπίεσης. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη φετιχοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων των ανδρών, αντιθέτως, τις απωθούν επειδή στα μάτια των ανδρών και του κερδοσκοπικού τρόπου παραγωγής, αυτές οι σχέσεις δεν εξυπηρετούν το male gaze.

Επομένως, όχι, η φετιχοποίηση δεν ισοδυναμεί με την αποδοχή.

Οι λεσβίες, τα λεσβία, τα wlw άτομα και τα nblw άτομα δεν υπάρχουν για τους άνδρες, τις αρρενωπότητες, τον καπιταλισμό ή/και το male gaze. Είναι ελεύθερα άτομα με σεξουαλική ελευθερία και αυτονομία που υπάρχουν και ζουν για το εαυτό τους.

Ο σαπφικός έρωτας αφορά μόνο στα σαπφικά άτομα. Άρα, ας σταματήσει η φετιχοποίηση και η σεξουαλικοποίησή του από τα άτομα γύρω. Δεν είναι αποδοχή, είναι προβληματικό και μισογυνιστικό.

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments