Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Κοινωνία Η στενάχωρη πλευρά των Χριστουγέννων

Η στενάχωρη πλευρά των Χριστουγέννων

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Οι γιορτές γενικά, αλλά πολύ περισσότερο η γιορτή των Χριστουγέννων , είναι από την παιδική μας ηλικία συνδυασμένες με διακοπές, παιχνίδι, στόλισμα του σπιτιού, δώρα, οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, καλά φαγητά και γενικά με μια εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα Πολλές φορές όμως, στις γιορτές πολλοί άνθρωποι παθαίνουν μια γλυκιά μελαγχολία, η οποία συχνά μπορεί να γίνει και κατάθλιψη.

Το φαινόμενο της «κατάθλιψης των εορτών» άρχισε να εντείνεται κυρίως από τη δεκαετία του ’80 και ύστερα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς η δεκαετία του ’80 σηματοδότησε – τουλάχιστον για την Ευρώπη – την αρχή ενός προτύπου καταναλωτικού εορτασμού των Χριστουγέννων. Φόρτωνε τους ανθρώπους με επιπλέον υποχρεώσεις, έξοδα, δώρα και προπαντός με την εικόνα του πως θα έπρεπε να είναι, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται τις μέρες αυτές, ώστε να είναι χαρούμενοι.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν την κατάθλιψη των Χριστουγέννων ;

Οι οικονομικές απαιτήσεις, οι οποίες κατά την περίοδο των γιορτών παρουσιάζουν αυξητική τάση, φαίνεται να ενισχύουν το στρες και την καταθλιπτική διάθεση. Όταν μια οικογένεια έχει ανέκαθεν μικρό εισόδημα και πρέπει να προστεθούν τα χριστουγεννιάτικα δώρα, τα εορταστικά τραπέζια και οι οικογενειακές αποδράσεις, σίγουρα το άγχος θα χτυπήσει κόκκινο. Ειδικά αν βλέπει άλλες οικογένειες να φιγουράρουν τρισευτυχισμένες στα social media ή στα πολυκαταστήματα με το να αγοράζουν αμέτρητα πράγματα.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που λόγω της κοινωνικής επίφασης των εορτών είναι αναγκασμένοι να βρεθούν με άτομα της οικογένειας, τα οποία στην διάρκεια του υπόλοιπου έτους δε θα επιθυμούσαν να έχουν καμία επαφή. Τα οικογενειακά τραπέζια δεν είναι πάντα χαρούμενα, όπως βλέπουμε στις ταινίες. Επειδή είστε συγγενείς με κάποιον δε σημαίνει ότι θα τα πηγαίνετε και αναγκαστικά καλά. Επίσης, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι οικογένεια και η εικόνα αυτή μπορεί να είναι μαχαιριά στην καρδιά.

Οι προσωπικοί παράγοντες και τα γεγονότα της ζωής του καθενός, όπως η επαγγελματική, οικογενειακή κατάσταση (απώλεια εργασίας, πένθος, χωρισμός) ή ακόμα και ένα πρόβλημα υγείας, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση του ατόμου. Ο απολογισμός της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της, μπορεί να αποβεί μοιραίος αν του έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Αν βέβαια ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον για να το βοηθήσει, αυξάνονται οι πιθανότητες να διαπράξει μία απόπειρα αυτοκτονίας.

Ακόμα, άνθρωποι που αναπολούν το παρελθόν, τα παιδικά ή νεανικά Χριστούγεννα, τα οποία μέσα από το ξεθώριασμα των χρόνων κρύβουν ρομαντισμό και νοσταλγία – ιδίως αν οι άνθρωποι αυτοί, έχουν χάσει δικούς τους σημαντικούς ανθρώπους – αισθάνονται ακόμη πιο μόνοι και θλιμμένοι τις μέρες αυτές. Η πρωτοχρονιά λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά στην ψυχολογία τους γιατί υπενθυμίζει τα χρόνια που χάνονται, με άλλα λόγια τους υπενθυμίζει τις δικές τους απώλειες!

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο;

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Σχεδιάστε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους. Δε χρειάζεται να νιώθετε μειονεκτικά επειδή δε θέλετε ή δε μπορείτε να κάνετε ότι προγραμματίζουν οι περισσότεροι. Αν δεν έχετε κάποιον για να περάσετε τα Χριστούγεννα, αν εργάζεστε μπορείτε να ζητήσετε να δουλεύετε. Με αυτόν τον τρόπο και θα ξεχαστείτε και θα νιώσετε πως κάτι προσφέρετε. Επιπλέον, ο εθελοντισμός είναι μια καλή λύση. Υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρειάζονται βοήθεια. Θα επικοινωνήσετε με ανθρώπους και θα αισθανθείτε καλά κάνοντας θετικά πράγματα.

Γενικά κάντε σχέδια που θα σας αναπτερώσουν το ηθικό χωρίς να χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη αν δυσκολεύεστε οικονομικά. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε διοργανώσεις της κοινότητάς σας.Βρείτε όλα όσα γίνονται τοπικά και λάβετε μέρος. Είτε πρόκειται για Χριστουγεννιάτικες αγορές ή για κάτι άλλο, βγείτε έξω και θα ανακουφίσετε την μοναξιά.

Και φυσικά, μη ξεχάσετε εκείνες τις μέρες να φροντίσετε τον εαυτό σας. Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να αισθανθεί μελαγχολία, θλίψη ή να κλάψει αν αυτό χρειάζεται για να χαλαρώσει. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Αφήστε τους άλλους να πάρουν λίγο από το βάρος που νιώθετε. Κάντε οτιδήποτε μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος και τη θλίψη σας. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε όσα αισθάνεστε. Αυτό σημαίνει ότι είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

Ίσως πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η ημέρα των Χριστουγέννων είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες και πως είναι σπάνιο έως αδύνατο να γίνει το λεγόμενο «Θαύμα των Χριστουγέννων» που παρουσιάζουν οι ταινίες. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να δίνουμε τόση αξία στα υλικά αγαθά, αλλά στο πόση αγάπη έχει να προσφέρει ο καθένας μας. Ας δώσουμε αγάπη σε κάποιον γείτονα που μπορεί να περνάει μοναχικά αυτές τις μέρες, κάνοντάς του συντροφιά ή να προσφέρουμε έστω ένα πιάτο φαΐ σε κάποιον άστεγο.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments