Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική Αποψεις Και οι "ωραίες" έχουν ψύχη...και μυαλό

Και οι “ωραίες” έχουν ψύχη…και μυαλό

Ας μιλήσουμε για το στερεότυπο ότι η ομορφιά συνδέεται με την βλακεία.

Έχουμε δει κατά καιρούς το στερεότυπο με το όμορφο αλλά αφελές-έως χαζούλι κορίτσι, έναντι του όχι και τόσο όμορφου -με βάση τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς- κορίτσι, το οποίο θα είναι η έξυπνη και η ηθική της υπόθεσης.

Πως ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν πως η πρώτη «Stupid Blonde» παρουσία στην τέχνη εντοπίζεται στο θεατρικό έργο “Les Curiosités de la Foire”, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην Γαλλία του 1775 και βασίζεται στις ερωτικές περιπέτειες της Rosalie Duthé.  Η Duthé ήταν μία περιζήτητη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας της εποχής, η οποία συχνά αντιμετωπιζόταν ως χαζή και σεξουαλικά «εύκολη», κυρίως λόγω των μεγάλων παύσεων που έκανε όσο μιλούσε, των πολλαπλών ερωτικών της συντρόφων και των γυμνών πορτρέτων της.

Αργότερα το 1953, αρχίζουν να παίζουν διαφημίσεις στην Αμερικανική τηλεόραση όπου η σεξιστική αντιμετώπιση στηρίζεται στην οπτικοποιημένη παρουσίαση συγκεκριμένων προσόντων ή χαρακτηριστικών των γυναικών  και έτσι ξεκίνησε η αντίληψη ότι αν είσαι ξανθιά είσαι και πιο ποθητή για τους άντρες. Η ταινία “Gentlemen Prefer Blondes” ήρθε για να το επιβεβαιώσει με το σενάριό της. Η Marilyn Monroe σε αυτήν την ταινία υποδύεται την Lorelai, μία γυναίκα που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, επιθυμεί να παντρευτεί μόνο για τα λεφτά και είναι πολύ όμορφη και χαριτωμένη. Λέει, βέβαια, και την αξεπέραστη ατάκα «μπορώ να γίνω έξυπνη όταν είναι απαραίτητο, αλλά δεν αρέσει στους άντρες όταν το κάνω», η οποία περιγράφει άριστα την ζωή της Monroe σε γενικότερο επίπεδο. Σε αντίθεση, η συμπρωταγωνίστριά της Dorothy, προβάλλεται ως έξυπνη, ικανή, μελαχρινή και να ψάχνει την αληθινή αγάπη.

Βeauty vs brain

Γενικά, αυτό το στερεότυπο για τις ξανθιές γυναίκες συνεχίστηκε με πολλές διάσημες γυναίκες, ανά τον κόσμο, να πέφτουν θύμα του. Το επίκεντρο του στερεότυπου είναι ότι δεν επιτρέπεται μία κοπέλα να θεωρείται όμορφη και έξυπνη ταυτόχρονα. Είναι απίστευτο το πως η πατριαρχία προσπαθεί να κάνει τις όμορφες γυναίκες να φαίνονται, ότι αν μπλέξεις μαζί τους και είναι και έξυπνες, μπορεί να αδειάσουν το πορτοφόλι σου, να χαλάσουν την οικογένειά σου ή ακόμα και να καταστρέψουν την ζωή σου, γι’ αυτό βρες μια όμορφη αλλά χαζή για να την κάνεις ότι θες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζουν τον κόσμο στο να κάνει χρήση των στερεοτύπων, ως δεδομένα, όταν θα γνωρίσουν γυναίκες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που βολεύονται σε αυτά τα στερεότυπα για τους εμφανίσιμους ανθρώπους και τις ξανθές γυναίκες επιλέγοντας να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή τους, για να καλύψουν δικές τους ανασφάλειες, προκειμένου να νιώσουν ανώτεροι. Σου λένε δηλαδή, ότι δεν γίνεται να είσαι και όμορφη και έξυπνη και ηθική σαν άτομο, κάπου θα χάνεις.

Η πραγματικότητα είναι, φίλη μου, ότι μπορείς να είσαι όπως σου αρέσει και να μην αφήσεις κανέναν να σε βάλει στο τριπάκι ότι δεν αξίζεις, επειδή πιστεύει σε αυτά τα ανούσια στερεότυπα. Μπορείς να είσαι ταυτόχρονα έξυπνη, όμορφη και με πορτοκαλί μαλλιά αν εσύ γουστάρεις και ας τους να λένε.

Προηγούμενο ΆρθροTι γίνεται με την συνεπιμέλεια;
Επόμενο ΆρθροΝεφέλη, This Girl Can!
Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments