Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Κοινωνία Ο πόλεμος μπροστά στα μάτια μας

Ο πόλεμος μπροστά στα μάτια μας

Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.

– Πωλ Βαλερύ, 1871-1945, Γάλλος ποιητής 

Εδώ και βδομάδες οι σκέψεις μας είναι στον πόλεμο Ρωσία-Ουκρανία, έναν πόλεμο που η γενιά μας ζορίζεται να τον καταλάβει, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο τόσο κοντά μας εν έτει 2022. Κι όμως, δεν έχει πολλά χρόνια που ζήσαμε τον πόλεμο κοντά μας και αναφέρομαι στην Γιουγκοσλαβία. Πόλεμοι θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές ιδέες στα κεφάλια των ηγετών και οι οποίοι επηρεάζουν ήδη οικονομικά την χώρα μας. Καλά κάνουμε και συνεχίζουμε να ζούμε, όπως κάναμε πάντα, όμως, μην ξεχνάμε τι έχει πραγματική αξία σε αυτήν την ζωή.

Πρέπει να καταλάβουμε, επιτέλους, ότι σύνορα, άλλο χρώμα δέρματος, άλλες θρησκείες, άλλη κουλτούρα, ρούχα ή και όλα αυτά ίδια με εμάς, όπως είδαμε τώρα με τους Ουκρανούς, δεν διαχωρίζουν τους ανθρώπους, γιατί η δυστυχία, ο πόλεμος και η προσφυγιά δεν κοιτούν σύνορα. Μπορεί και εσύ με τους γείτονες που έχουμε να βρεθείς σε παρόμοια θέση, οπότε μην ξεχνάς να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις, που λέει και το γνωστό βιβλίο. Η αλλαγή ξεκινάει απο την σκέψη και μετά γίνεται πράξη…

ΕΕ, ας είναι αυτή τουλάχιστον πράξη αλληλεγγύης εκ μέρους σου!

Όλα αγχώνονται για την Ουκρανία, αλλά πολύ περισσότερο για την τύχη μας σαν χώρα. Μην μας κάνουν επίθεση οι Τούρκοι, μην μας βομβαρδίσει η Ρωσία, μην έρθει μεγαλύτερη φτώχεια… Ο πόλεμος πιθανότατα δεν θα κρατήσει πολύ, το πώς, όμως, θα επηρεάσει οικονομικά την πραγματικότητά μας έχει πολύ ενδιαφέρον. Αυτό το διάστημα βλέπουμε πρωτοφανείς αυξήσεις στη βενζίνη, ελλείψεις σε κάποια είδη στο σούπερ μάρκετ και πολλούς επιχειρηματίες διστακτικούς στις επενδύσεις, όλα αυτά όντας μερικά παραδείγματα αυτής της επιρροής.

Τα καλά νέα είναι ότι από την πτώση έρχεται η άνοδος κάποια στιγμή, γιατί πόσο πιο πολύ να ακριβύνουν τα πάντα; Μετά θα μιλάμε για τεράστια αναστάτωση στον οικονομικό καταμερισμό του συστήματος. Αφού δεν μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε κάτι έμπρακτα στην οικονομία, μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας δείχνοντας αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας όντας λιγότερο ρατσιστές, λιγότερο αναίσθητα, λιγότερο σκατά άνθρωποι, περισσότερο Άνθρωποι.

Θετική σκέψη, good vibes.

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments