Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Υγεία & Ομορφιά Όμορφ@ και με ακμή

Όμορφ@ και με ακμή

Υπογράφει η αισθητικός (σε εξέλιξη) Μαρία Αργυροπούλου

Στο παρακάτω άρθρο, θα μιλήσουμε για το λιπαρό δέρμα και για τις καταστάσεις στις οποίες αυτό μπορεί να βρεθεί, από εξωγενείς παράγοντες ή ακόμη και από λανθασμένες επιλογές προϊόντων. Σ’ αυτόν τον τύπο δέρματος παρατηρείται έντονη σμηγματόρροια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η έντονη λιπαρότητα, που το χαρακτηρίζει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συχνά, εμφανίζονται φλύκταινες, φαγέσωρες, βλατίδες και είναι επιρρεπές στην ακμή.

Είναι γνωστό, πως στις γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο οι αλλαγές των ορμονών, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής στο δέρμα -όπως και στην περίοδο ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και στην εμμηνόπαυση.

Τα χαρακτηριστικά ενός λιπαρού δέρματος

Η επιδερμίδα είναι παχιά, ανθεκτική και έχει συνήθως τραχιά όψη. Οι ρυτίδες είναι λίγες και βαθιές, λόγω του πάχους του δέρματος και συνήθως αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Έχει μεγάλους, ορατούς πόρους και γι’ αυτόν το λόγο, είναι επιρρεπής σε ρύπους. Έχει έντονη γυαλάδα, η οποία ωφελείται στη λιπαρότητά του.

Η εμφάνιση της ακμής και σε άλλα μέρη του σώματος, πέραν του προσώπου, όπως η πλάτη και το στήθος, αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Ποια είναι η σωστή περιποίηση του λιπαρού δέρματος

Ο στόχος της περιποίησης του λιπαρού δέρματος είναι η ελαχιστοποίηση της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος ή η εξομάλυνση των συνεπειών από αυτήν.

Τα καθαριστικά προϊόντα που συστήνονται είναι ιδιαίτερα δραστικά. Υγρά σαπούνια, κρέμες καθαρισμού και στυπτικές λοσιόν καθαρισμού είναι οι συνήθεις επιλογές. Βέβαια, τα προϊόντα αυτά και ιδιαίτερα τα σαπούνια, είναι πολύ πιθανό να αφυδατώσουν την επιδερμίδα, έτσι χρειάζεται συνδυαστικά, μία πολύ καλή ενυδάτωση με τα κατάλληλα προϊόντα, για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος.

Καθαρισμός

Το βασικότερο βήμα, ώστε να βοηθήσετε το λιπαρό δέρμα, είναι ο καθαρισμός του, πρωί και βράδυ. Πάντα να προτιμάτε ένα απαλό καθαριστικό.

Να χρησιμοποιείτε τονωτικές λοσιόν (τόνερ), μόνο στις λιπαρές περιοχές του δέρματος. Τα μέρη που συναντάμε λιπαρότητα είναι το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι. Αποφύγετε τη χρήση σε περιοχές που το δέρμα σας είναι ξηρό, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να ξηράνει ακόμη περισσότερο εκείνα τα σημεία.

Όπως καταλαβαίνουμε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο δέρματός μας, και τις ανάγκες του, ώστε να το περιποιούμαστε σωστά.

Το πλέον σημαντικό, είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση, στην εκάστοτε κατάσταση που μπορεί να βρεθεί το δέρμα μας.

Ανά διαστήματα, από την εφηβεία κι έπειτα, περνούσα περιόδους στις οποίες το λιπαρό μου δέρμα είχε πολλές και με μεγάλη διάρκεια, εξάρσεις.

Η δική μου ιστορία

Δε θα κρύψω πως ταλαιπωρήθηκα τρομερά με το πρόσωπό μου και περισσότερο σε σχέση με το ψυχολογικό κομμάτι, όπως και θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Έκανα πολλές και διαφορετικές θεραπείες για να εξαφανίσω την ακμή μου. Αντιβιώσεις, ειδικές αλοιφές, κρέμες, χημικά πίλινγκ, καθαρισμούς κ.α.

Όλα αυτά έφερναν το πρόσωπό μου σε ενοχλητικές καταστάσεις, όπως έντονη φαγούρα, ξεφλούδισμα, ξηρότητα σε σημεία, κοκκινίλες, τράβηγμα του δέρματος, που εμπόδιζε τη φυσιολογική κινητικότητά του καθώς έχανε την ελαστικότητά του και η ευαισθησία του δέρματος σε εξωγενείς παράγοντες, γενικότερα.

Ένιωθα κουρασμένη και απογοητευμένη, δεν έβλεπα μόνιμα αποτελέσματα, περνούσαν ημέρες ολόκληρες που δεν έβγαινα καν έξω ή θα προτιμούσα να βγω βράδυ, ώστε να νιώθω πιο προστατευμένη, μακριά από το φως της ημέρας. Έβαζα μεγάλες ποσότητες καλυπτικών καλλυντικών, ακόμη και για να πάω μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς. Το ίδιο συνέβαινε και στην παράλια, πράγμα που με στεναχωρούσε ακόμη περισσότερο, καθώς λάτρευα το “γυμνό” δέρμα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και δυστυχώς ένιωθα μία μόνιμη ανάγκη να το καλύπτω.

Όταν θα έβγαινα ή θα περνούσα χρόνο με κάποιον, όπως καταλαβαίνετε, είχα εξίσου μεγάλα προβλήματα, τα οποία, η ίδια, φυσικά, δημιουργούσα.

Ανά διαστήματα, ανανέωνα διακριτικά το Foundation, με το οποίο “έκρυβα” τα άσχημα -στο μυαλό μου- εξανθήματα. Ξανά και ξανά, ήθελα να είμαι σίγουρη πώς δε θα είναι εμφανή κι αυτό δεν έφευγε στιγμή από το μυαλό μου, ήταν ένα μόνιμο βάρος.

Κάπου εδώ, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως με τα παραδείγματα που δίνω για τη δική μου περίπτωση, δε θέλω να πω πως είναι αντιαισθητικό παραδείγματος χάριν, το μακιγιάζ στις παραλίες ή υπερβολικό να βάφεται ο οποιοσδήποτε, όπου και αν πάει και όλη μέρα! Τονίζω πως, απλά, εγώ ήθελα πάρα πολύ να κυκλοφορήσω επιτέλους χωρίς μακιγιάζ, δεν ήθελα πια να είναι η ανάγκη μου, για να μπορώ να νιώσω όμορφη, ήθελα να το κάνω με χαρά και όχι για να μπορώ απλά να υπάρχω ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο. Λατρεύω άλλωστε τα καλλυντικά και το μακιγιάζ, γι’ αυτό και σπουδάζω επάνω στο κομμάτι της αισθητικής.

To παράξενο είναι, πως όταν έβλεπα άλλους ανθρώπους με ακμή, σημάδια, ουλές κ.τ.λ., δεν μου έκανε άσχημη αίσθηση αυτό, όπως συνέβαινε με τη δική μου εικόνα. Ήταν όλες και όλοι τους πανέμορφοι, λαμπεροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, πράγμα που με έκανε να καταλάβω, πόσο πολύ αδικώ τον εαυτό μου και πόσο λάθος κάνω που αντιμετωπίζω με τέτοιον τρόπο την κατάσταση στην οποία τύχαινε να βρεθεί το δέρμα μου. Είναι τελείως διαφορετικό, να θέλεις να φέρεις σε μία συγκεκριμένη κατάσταση το δέρμα σου και να κυλάει ομαλά όλο αυτό και είναι εντελώς διαφορετικό, να σε απωθεί τόσο έντονα κάτι τόσο φυσιολογικό.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της απέχθειάς μας προς αυτήν την κατάσταση οφείλεται στα στερεότυπα ομορφιάς, που μας έχει “επιβάλλει”, με έμμεσο τρόπο, η κοινωνία.

Όλες αυτές οι διαφημίσεις, κατά της ενοχλητικής και αντιαισθητικής ακμής, σε αντίθεση, με το αψεγάδιαστο πορσελάνινο πρόσωπο που “ΠΡΕΠΕΙ” να έχουμε, δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια να νιώσουμε καλά και να αγαπήσουμε το δέρμα μας, σε όλες του τις στιγμές.

Κλείνοντας, δεν είμαι ΚΑΤΑ της ακμής και της κανονικότητας του δέρματος στο οποίο ζω, θα είμαι ΚΑΤΑ όσων θέλουν να με κάνουν να το μισήσω, προς όφελός τους.

Αγάπησε τον εαυτό σου και θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του. Υπόσχεση!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments