Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Αποψεις Σεξισμός και τραπ μουσική

Σεξισμός και τραπ μουσική

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια εποχή, που πλέον γίνεται ανοικτά κουβέντα για τον σεξισμό που επικρατεί και το πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η πατριαρχία στη κοινωνία, μας επιβάλλεται να καταδικάσουμε την προώθηση των στερεοτύπων και τον μισογυνισμό, από όπου και αν προωθείται.

Νορμαλοποιημένος μισογυνισμός

Πόσο συχνά, σε χώρους διασκέδασης, ακούμε τραγούδια που προωθούν σεξιστικές νοοτροπίες; Πόσες φορές, ακόμη και εμείς οι ίδιοι, απολαμβάνουμε αυτό το είδος μουσικής και γιατί αναπαράγεται τόσο πολύ, που πλέον την έχουμε συνηθίσει και δε μας επηρεάζει; Αυτά τα τραγούδια επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας; Αν όχι, επηρεάζουν τα μικρά παιδιά;

Η μουσική αποτελεί τέχνη

Ο κάθε καλλιτέχνης, μέσω των τραγουδιών και των στοίχων, εκφράζεται και αφήνει το αποτύπωμά του. Υποσυνείδητα ή όχι μέσω των μορφών τέχνης, όπως ο κινηματογράφος ή η μουσική, προωθούνται ορισμένα μηνύματα με αποτέλεσμα στη συνέχεια να κανονικοποιούνται.

Όταν αυτά τα μηνύματα προωθούν το slut shaming, την τοξική αρρενωπότητα, τα ναρκωτικά, τη βία κι άλλα, δε χρειάζεται να αναρωτιόμαστε γιατί ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόσα περιστατικά έκφυλης βίας. Όταν υπογείως, μέσω των τραγουδιών, προωθείται η κουλτούρα του βιασμού και μειώνεται το γυναικείο φύλο, είναι επόμενο να γίνονται εμφανείς οι συνέπειες στην κοινωνία.

Πλέον ο κάθε σύγχρονος καλλιτέχνης τελεί και καθήκοντα influencer. Πόσο μάλλον οι τραγουδιστές της τραπ που που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους στα social media. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επίδραση και επιρροή στο κοινό τους, το οποίο αποτελείται ως επί το πλείστον από μικρά παιδιά και εφήβους, που τώρα διαμορφώνουν την αντίληψή τους για την κοινωνία και τον κόσμο.

Αν αυτά τα παιδιά έχουν ως πρότυπα άτομα που προωθούν πατριαρχικές νόρμες και τοξικές νοοτροπίες, τότε αυτό το μονοπάτι θα ακολουθήσουν. Άρα, λοιπόν, έτσι θα συμπεριφέρονται και στην καθημερινότητά τους.

Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για το τι πρότυπα και νοοτροπίες προωθούνται, όταν μέσα στο 2021 μετρήσαμε 17 λιγότερες γυναίκες, από τη στιγμή που καθημερινά ακούμε για παρενοχλήσεις, βιασμούς και επιθέσεις. Μάλιστα, στίχοι τραγουδιών που κανονικοποιούν τέτοιες πράξεις και δίνουν άσυλο στους θύτες, θα καταδικάζονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments