Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική Κοινωνία Σταματήστε το έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου

Σταματήστε το έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου

Τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου είναι ένα ανέλπιστο αρχαιολογικό δώρο για την Θεσσαλονίκη, κάποιοι όμως δεν το βλέπουν έτσι…

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα ευρήματα και να τα επανατοποθετήσει προκάλεσε την αρνητική αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητας, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, δήλωσε, ότι αυτή η «λύση» είναι εξίσου καταστροφική με την ολοκληρωτική απόσπαση και ότι η κατασκευή του έργου έπρεπε να προσαρμοστεί στα ευρήματα και όχι το αντίθετο.

Η kleidarotripa.gr έδωσε το παρόν στην χθεσινή διαμαρτυρία. Πολυάριθμοι αγανακτισμένοι Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το εργοτάξιο στο σταθμό Βενιζέλου. Στο τέλος, όλοι μαζί τραγουδήσαμε το

” Ο εφιάλτης της Περσεφόνης’ του Μανού Χατζιδάκι.

 Το ρωμαϊκό και μετέπειτα βυζαντινό σταυροδρόμι Decumanus & Cardo αποκαλύφθηκε σε άριστη κατάσταση κατά την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη το 2011.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά

Η σχεδόν άθικτη οδική αρτηρία που ανακαλύφθηκε είναι η καρδιά της πρωτεύουσας της Ύστερης Αρχαιότητας και δεύτερης σε σημασία πόλης του Βυζαντίου, όπως διαμορφώθηκε από τον 4ο έως τον 12ο αιώνα.

Δεν είναι γνωστό από οπουδήποτε αλλού κάτι ανάλογης σπουδαιότητας, ούτε σε εδαφική και χρονική έκταση ούτε σε σημασία για τον αστικό ιστό μιας πόλης.

Είναι τέτοια η σπουδαιότητα αυτού του ευρήματος που η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιότητα του εξαιρετικού χώρου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (ως η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη πόλη που σώζεται από την ύστερη αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο οπουδήποτε στον κόσμο) και να αναπτυχθεί ως τουριστικός προορισμός πρώτης τάξεως.

Με τις αρχαιότητες στην θέση του ο σταθμός Βενιζέλου θα μπορούσε να είναι ο πιο όμορφος από όλους.

Γιατί δεν πρέπει να τα τεμαχίσεις;

Επειδή θα χάσουν την αξία τους! Αν και η διατήρηση του αρχαιολογικού συγκροτήματος της Βενιζέλου στη θέση του είναι και πρέπουσα και τεχνολογικά εφικτή, η κατασκευαστική εταιρεία του μετρό προτιμά να το αποσυναρμολογήσει σε κομμάτια, να τα μεταφέρει προσωρινά σε αποθήκη εκτός της πόλης και να τα ανατοποθετήσει μετά την κατασκευή του σταθμού. Αυτή η διαδικασία και καταστρέφει τα υποκείμενα αρχαιολογικά στρώματα και εκθέτει τα ευρήματα σε κίνδυνο· επιπλέον, έχει αποδειχθεί αποτυχημένη στην πράξη.

Ευρήματα εξαιρετικής σημασίας της ίδιας περιόδου στον σταθμό κοντά στην πλατεία της Αγίας Σοφίας αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε αποθήκη έξω από την πόλη. Ωστόσο, η προσπάθεια επαναφοράς τους στην αρχική τους θέση μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό ήταν ανεπιτυχής. Δεν μπορούσαν πλέον να χωρέσουν στον χώρο από τον οποίο είχαν εξαχθεί. Αυτή η διαδικασία απειλεί την αυθεντικότητα αυτού του μοναδικού συγκροτήματος μνημείων, κάτι που αποτελεί ένα από τα κριτήρια της UNESCO για την απονομή του χαρακτηρισμού «Χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Η τελευταία δημοσκόπηση στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έδειξε ότι το 62% των Θεσσαλονικέων είναι υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

Δυστυχώς, τα συμφέροντα των εργολάβων, των μεγάλων εταιρειών και των πολιτικών που κυβερνούν θέλουν την Θεσσαλονίκη παραγκωνισμένη και το μετρό χωρίς αρχαία. Εμείς όμως αντιστεκόμαστε γιατί οι αρχαιότητες ανήκουν σε όλους μας.

Κάνουμε έκκληση στις αρχές του τόπου και στην κυβέρνηση να σταματήσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το πλεονέκτημα που δίνουν στην πόλη τα αρχαία.

Το παρόν και το μέλλον της πόλης πρέπει να έχει σχέση με το παρελθόν της. Σεβαστείτε την πολιτιστική μας κληρονομιά γιατί η ιστορία θα μας κρίνει και θα σας κρίνει.

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments