Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Ψυχαγωγία Super straight: νέα σεξουαλικοτητα ή ένας νέος τρόπος να πεις ότι είσαι...

Super straight: νέα σεξουαλικοτητα ή ένας νέος τρόπος να πεις ότι είσαι τρανσφοβικος;

Τι είναι;

Όσοι αυτοαποκαλούνται super straight, υποστηρίζουν ότι έλκονται μόνο από βιολογικές γυναίκες/άντρες και όχι από τρανς γυναίκες/ άντρες. Δηλαδή, με λίγα λόγια ο όρος αυτός αναφέρεται σε straight άτομα, που δεν αναγνωρίζουν τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες, και τους τρανς άντρες ως άντρες.

Επίσης, θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη της lgbtq+ και αναγνωρίζουν τον όρο super straight ως σεξουαλικότητα, κάτι που δεν ισχύει και αναλύω παρακάτω το γιατί.

Από πού ξεκίνησε;

Οι πρώτες αναφορές, όπως ακούγεται, έγιναν σε ναζιστικό forum (4chan) σε μία προσπάθεια των μελών του forum να φέρουν περισσότερα άτομα, κυρίως straight έφηβα αγόρια, μέσω tiktok. Στο tiktok άρχισαν να γίνονται περισσότερες αναφορές και κατά αυτόν τον τρόπο έγινε πιο γνωστό. Οι απόψεις διίστανται για το ποιος το έφτιαξε και με τι σκοπό.

Το tiktok και το Reddit αφαιρεί σχετικές δημοσιεύσεις, καθώς καταπατούν την πολιτική και τους κανόνες των δύο εφαρμογών ως προς: εκφράσεις και σύμβολα μίσους προς άλλους με βάση την ταυτότητά τους.

Γιατί είναι λάθος;

Από όπου κι αν το δεις, είναι λάθος.

Πρώτον, οι straight δεν περιέχονται στη lgbt+ κοινότητα και όσοι αυτοαποκαλούνται super straight θεωρούν ότι είναι κάποιου είδους straight, άρα είναι εκτός του lgbt+. Από την στιγμή που ένα super straight άτομο έλκεται μόνο από π.χ. βιολογικές γυναίκες, δεν θα πρέπει να έλκεται κατ’ αντιστοιχία και από τρανς άντρες; Οι τρανς άντρες έχουν γεννηθεί με γυναικεία γεννητικά όργανα και χρωμοσώματα, άρα θα έπρεπε να περιέχονται σε αυτή την “σεξουαλικότητα”, κάτι που δεν συμβαίνει.

Δεύτερον, το να χρησιμοποιούμε την λέξη “super”, ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια θετική αυξητική λέξη, μπροστά από μια ήδη υπαρκτή σεξουαλικότητα είναι λάθος. 

Δηλαδή όσοι είναι απλά straight, δεν είναι αρκετά straight; Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να είσαι straight; Οι απλοί straight άνθρωποι είναι λιγότερο straight από τους super straight; Ακόμα και αν ως σεξουαλικότητα ευσταθούσε κάτι που δεν συμβαίνει, ο συνδυασμός των λέξεων που χρησιμοποιήθηκε την ακυρώνει.

Τρίτον, όταν αναφερόμαστε σε σεξουαλικότητα, αναφερόμαστε σε σεξουαλική έλξη. Θέτω λοιπόν το ερώτημα: πως μπορείς να μην έλκεσαι από κάτι που δεν μπορείς, στις περισσότερες περιπτώσεις, να διακρίνεις;

Το να είσαι τρανς δεν είναι χρώμα ματιών, ούτε γούστο στην μουσική. Είναι πολύ πιθανό να έχεις γνωρίσει ένα τρανς άτομο, χωρίς να έχεις καταλάβει καν, ότι είναι τρανς. Είναι παράλογο να λες ότι δεν σε ελκύουν αυτά τα άτομα λες και το να είσαι τρανς κάποιο χαρακτηριστικό.

Και εδώ, ένα παράδειγμα. Βγαίνεις έξω γνωρίζεις ένα άτομο και σου αρέσει. Παίρνεις το τηλέφωνο του ατόμου γιατί σου αρέσει και θες να το ξαναδείς, προς το τέλος της βραδιάς σου λέει ότι είναι από άλλη χώρα, κάτι που εσύ δεν είχες καταλάβει, γιατί δεν ήταν εμφανές. Το να αποφασίσεις ξαφνικά, αφού έμαθες για την καταγωγή του, ότι δεν σου αρέσει αυτό το άτομο και δεν θες να το ξαναδείς επειδή είναι από άλλη χώρα, δεν είναι μια ρατσιστική επιλογή; Αφού μέχρι τώρα σε έλκυε. Δεν είναι μια διάκριση εις βάρος της καταγωγής του ατόμου; 

Στο παραπάνω παράδειγμα, αναφέρομαι σε σεξουαλική έλξη, μην μπλέξουμε θρησκείες, ήθη και έθιμα του κάθε λαού είναι άλλη συζήτηση.

Το να μην θες να βγεις με τρανς άτομα δεν έχει να κάνει με σεξουαλική έλξη, άρα δεν μιλάμε για σεξουαλικοτητα. Είναι τρανσφοβικη επιλογή να μην θες να βγεις με ένα τρανς άτομο απλά και μόνο επειδή είναι τρανς, αφήνεις να εννοηθεί ότι είναι λιγότερο γυναίκα/άντρας. 

Τι είναι λοιπόν τρανσφοβικο και τι όχι;

Δεν είναι τρανσφοβικο να μην σε ελκύει ένα τρανς άτομο επειδή:

δεν είναι ο τύπος σου

δεν σου αρέσει εμφανισιακά

δεν έχει τα γεννητικά όργανα που προτιμάς

δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα

για οποιοδήποτε άλλο λόγο 

Είναι τρανσφοβικο:

Ειναι τρανσφοβικο να λες οτι δεν σε ελκύει κανένα τρανς άτομο απλά και μόνο επειδή είναι τρανς, και για κανέναν άλλο απολύτως λόγο. Είναι τρανσφοβικο ενώ σε έλκυε ένα άτομο να το αποκλείσεις μόλις μαθεις ότι είναι τρανς, απλά επειδή και μονο για αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Τα τρανς άτομα ζούνε μια πάρα πολύ δύσκολη ζωή και έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Πέρα από τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα και αποκλεισμούς, όσα τρανς άτομα επιλέγουν να κάνουν αλλαγές στο σώμα τους έρχονται αντιμέτωπα με οικονομικά και ιατρικά προβλήματα. Ας δείξουμε σε αυτά τα άτομα ότι είναι αποδεκτά και σεβαστά.

Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες

Οι τρανς άντρες είναι άντρες

Τίποτα λιγότερο, ευχαριστώ

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments