Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Κοινωνία The Bachelor: Τελικά υποτιμά τις γυναίκες;

The Bachelor: Τελικά υποτιμά τις γυναίκες;

Κείμενο της Μαρίας Ζωγράφου

Μερικές σκέψεις με αφορμή την ολοκλήρωση του reality show ,που χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ως ότι χειρότερο έχουμε δει τελευταία στη τηλεοραση.

Από το 2017 άρχισαν να προβάλλονται ξανά reality show, τα οποία είχαν βγει στον αέρα της ελληνικής τηλεόρασης πριν από μια δεκαετία (όπως Survivor, Next top model, Big Brother) και συνεχίζουν να προβάλλονται, μιας που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τηλεθεατών.

Φέτος ήρθε στο προσκήνιο ένα ακόμα reality, το οποίο δεν είχε προβληθεί ποτέ πιο πριν στο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης, παρόλο που κάνει θραύση σε 31 χώρες και στην Αμερική έχει φτάσει κοντά στις 25 σεζόν. Λόγος γίνεται για το «The Bachelor», που ήρθε για να ταράξει τα νερά της χώρας.

Ενας για όλες και όλες για έναν

Ένας άντρας περιμένει 20 κοπέλες, που δε γνωρίζει, να έρθουν να τον διεκδικήσουν και να ζήσουν μαζί του την απόλυτη ρομαντική εμπειρία.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων και δοκιμασιών θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την προσοχή του, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να τον εντυπωσιάσουν με τον χαρακτήρα και τις κινήσεις τους.

Στο τέλος, μία από αυτές θα καταφέρει να κερδίσει την καρδιά του, να δεχτεί πρόταση γάμου και να γίνει η γυναίκα της ζωής του. Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται και αν το παρακολουθήσει κάποιος θα αντιληφθεί πως όλο αυτό δεν είναι λογικό.

Ρηχές δοκιμασίες χωρίς νόημα

Οι δοκιμασίες που υπάρχουν, για να έρθουν οι κοπέλες με τον Bachelor πιο κοντά είναι περισσότερο extreme sports, όπως ελεύθερη πτώση, bungee jumping, καταδύσεις και άλλα.

Με λίγα λόγια είναι σαν να λένε, πως όποια κοπέλα φοβάται και δεν τολμά να κάνει αυτές τις δοκιμασίες είναι σαν να τον απορρίπτει και δεν τον θέλει τόσο, ώστε να ξεπεράσει τους φόβους της για να είναι μαζί του.

Στην πραγματική ζωή κανείς δε θα κανόνιζε πρώτο ραντεβού σε ένα τέτοιο μέρος, καθώς δε γνωρίζει τόσο καλά τον άλλον και δε θα ήταν σωστό να τον υποχρεώσει να κάνει κάτι που θα βλάψει την ψυχική ή ακόμα και τη σωματική του υγεία. Κανονικά θα έπρεπε να υπήρχαν δοκιμασίες που έχουν ως βάση το διάλογο. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τους περισσότερους τηλεθεατές να απορούν είναι πως οι υποψήφιες «νύφες» είναι κατά βάση 20χρονες και δηλώνουν πως είναι έτοιμες για οικογένεια.

Στην ηλικία των 19-20, συνήθως οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακόμα τι πραγματικά θέλουν στη ζωή τους και προφανώς έχουν άπειρες επαγγελματικές επιλογές, για να εξελιχθούν και η δημιουργία οικογένειας περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Δε βρισκόμαστε στο 1900 που οι γυναίκες δεν είχαν επιλογές, ούτε καν δικαιώματα και προορίζονταν μόνο για τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

Ο Bachelor είναι ταυτόχρονα έπαθλο και κριτής

Κάτι ακόμα που έχει παρατηρηθεί, όσο παίζεται το The Bachelor, είναι πως και οι 20 κοπέλες που θα συμμετέχουν θα κάνουν σαν τρελές για να κερδίσουν την καρδιά του άντρα.

Το ενδεχόμενο να μπει κάποια και στη συνέχεια να απογοητευτεί από το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά ή ακόμα και από την εμφάνιση του Bachelor – καθώς υπάρχουν αρκετοί επιφανειακοί άνθρωποι – και να αποχωρήσει από μόνη της είναι αρκετά σπάνιο.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο reality προβάλλει κοινωνικά πρότυπα. Όλες οι κοπέλες είναι αδύνατες με ορισμένες καμπύλες έχοντας το ίδιο στυλ βαψίματος και ντυσίματος. Δεν υπάρχει καμία που να είναι λίγο πιο εύσωμη – να ανήκει στην κατηγορία του plus size – και να έχει ένα διαφορετικό στυλ που να την κάνει να ξεχωρίζει, λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα στον έρωτα.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Bachelor. Δεν μπορεί κάποιος να πάει να αναζητήσει τη γυναίκα της ζωής του αν δεν είναι ψηλός, γυμνασμένος με γαλανά μάτια.

Οι κοπέλες θα πρέπει να μην είναι ζηλιάρες, να μη μιλάνε και να τον διεκδικουν με ακραίο τρόπο και σε περίπτωση που κάνουν ένα από τα παραπάνω ο Bachelor τους κάνει κήρυγμα.

Και το Όσκαρ πάει στην…

Παρόλα αυτά, αν μία κοπέλα είναι χαμηλών τόνων και τον διεκδικεί με πιο ήρεμο τρόπο δεν της δίνει ιδιαίτερη σημασία και της δείχνει την πόρτα εξόδου, αφού δε θα της δώσει το καθιερωμένο τριαντάφυλλο.

Επίσης, θα πρέπει να φαίνεται τελείως φυσιολογικό το γεγονός ότι αυτός θα πρέπει να φιλάει όλες τις κοπέλες, αλλά αυτές να παραμένουν πιστές μόνο σε αυτόν. Στην πραγματική ζωή, μια γυναίκα δε θα δεχόταν να βλέπει με άνεση τον άνθρωπο που την ενδιαφέρει να φιλάει μία άλλη.

Παρόλα αυτά, αν γινόταν το Bachelorette, που αντί για γυναίκες, να διεκδικούν άνδρες την καρδιά μιας γυναίκας, θα υπάρχουν, άραγε, τα αντίστοιχα σχόλια πως μειώνουν το ανδρικό φύλο αν έρχονταν στα χέρια για χάρη της και έλεγαν αμέτρητα «διακοσμητικά» επίθετα ο ένας για τον άλλο; Μάλλον θα θεωρούνταν μαγκιά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως είναι ένα «καλά» σκηνοθετημένο σενάριο. Ωστόσο, οι κινήσεις που τις βάζουν να κάνουν, όπως το να πετάνε τούρτες η μία στην άλλη ή να ρίχνουν σαμπάνια η μία στο πρόσωπο της άλλης, είναι άκρως ταπεινωτικές. Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν γυναίκες που θα έρθουν στα χέρια για τα μάτια ενός άνδρα, αλλά όχι σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό που το παρουσιάζουν.

Συγχαρητήρια κερδίσατε!

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι περισσότερες κοπέλες όσο είναι μέσα στο παιχνίδι πληρώνονται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και είναι σχεδόν βέβαιο πως πήγαν για την προβολή, ώστε να γίνουν αναγνωρίσιμες, μιας που πολλές από αυτές είχαν δηλώσει συμμετοχή και σε άλλα reality. Βέβαια, είναι θλιβερό να γίνεται κάποιος γνωστός μόνο και μόνο εξαιτίας της προκλητικής του συμπεριφοράς. Φαίνεται πως πλέον στο βωμό της αναγνωσιμότητας, την πλειοψηφία δεν τη ενδιαφέρει αν θα βγάλει ένα κακό πρόσωπο προς τα έξω, με άσχημα αποτελέσματα για την προσωπική του ζωή.

Εξαιτίας της υψηλής τηλεθέασης, το κανάλι αποφάσισε να βάλει μπροστά τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δεύτερη σεζόν του reality. Ήδη προβάλλεται το αντίστοιχο διαφημιστικό σποτ, για να δηλώσουν κοπέλες συμμετοχή, αλλά και η παραγωγή έχει ξεκινήσει την αναζήτηση για το ποιος πρόκειται να είναι ο επόμενος Έλληνας Bachelor ή Bachelorette.

Καλό θα ήταν, ως τηλεθεατές να προβληματιστούμε για το λόγο που ένα ριάλιτι σαν το Bachelor κατάφερε να κάνει τόσο επιτυχία. Δεν έχει σημασία αν είναι απλά ένα ριάλιτι που πιθανόν να είναι και στημένο.Αυτό που έχει σημασία, είναι γιατί να δώσεις το ΟΚ, σε μια εκπομπή που αλλοιώνει την πραγματικότητα και αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα που δεν τιμούν ούτε τις γυναίκες, ούτε όμως και τον άντρα που συμμετέχει σε αυτή.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments