Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Vegan από κούνια

Κείμενο: Μαρία Αργυροπούλου

Πολλές φορές σε συζητήσεις που έχω κάνει περί βιγκανισμού, έχω ακούσει τη φράση, «Εσείς μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, όμως είναι εγωιστικό να μεγαλώνετε έτσι και τα παιδιά σας».

Ας το πάρουμε από την αρχή και ας αναλύσουμε τα παραπάνω λόγια

Πως μπορεί ένας βίγκαν να μεγαλώσει διαφορετικά το παιδί του, όταν το να είναι χορτοφάγος δεν είναι απλά μια γευστική προτίμηση;

Πιο συγκεκριμένα, για έναν βίγκαν, η ιδεολογία, η ζωή, η καθημερινότητα και οι ενέργειες του βασίζονται σε μια ειρηνική προσέγγιση των πραγμάτων, τόσο μέσω της διατροφής, όσο και της προσωπικής ηθικής του ευθύνης απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον.

Γιατί λοιπόν να «βαραίνει» αυτούς τους ανθρώπους η ανατροφή του παιδιού τους, ενώ αντιθέτως ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να θεωρηθεί ευκολότερα «κατάλληλος γονιός», μαθαίνοντας στα παιδιά του πως είναι αναγκαίο να τρώνε κρέας και ό,τι άλλο συνεπάγεται με το βασανισμό των ζώων (γαλακτοκομικά, αυγά κ.α.);

Γιατί θεωρείται δίκαιο και λογικό τα παιδιά να μεγαλώνουν μη γνωρίζοντας τι ακριβώς είναι αυτό που τρώνε και με ποιον τρόπο έφτασε στο πιάτο τους; Η ελευθερία πρέπει να είναι προνόμιο όλων και αυτό ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια ακόμη!

Οι χορτοφάγοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους το περιθώριο -τη δυνατότητα επιλογής-, δείχνοντάς τους ταυτόχρονα, τη ρεαλιστική εικόνα των πραγμάτων που άμεσα τα αφορά.

Η διατροφή μας επηρεάζει και άλλες ζωές

Έχουμε ακούσει τους ίδιους να λένε πως δε θέλουν τα παιδιά τους να μη γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως τα κοτοπουλάκια που χαζεύουν και χαίρονται, βλέποντάς τα σε παιχνίδια, παραμύθια κ.α, την επόμενη στιγμή να βρίσκονται στις διατροφικές τους επιλογές, σε μια πραγματική πια κατάσταση, κομματιασμένα μέσα σε συσκευασίες και έπειτα στο πιάτο τους!

Είναι σκληρό και έτσι αυτόματα για πολλούς θεωρείται τρελό, ακόμη και κατακριτέο, να τα γνωρίζουν όλα αυτά παιδιά μικρών ηλικιών, όμως σκληρότερο και πάνω από όλα άδικο είναι να τα παρουσιάζουμε ΟΛΑ διαφορετικά από ό,τι είναι και να ωραιοποιούμε την πραγματικότητα.

Αποδεδειγμένα, η vegan διατροφή δε ρισκάρει την υγεία κανενός, αντιθέτως ευνοεί τον οργανισμό μας και μάλιστα κατά πολύ! Η υγεία ενός παιδιού, όπως και ενός ενήλικα, βλάπτεται από πολλούς παράγοντες.

Τρεφόμαστε όλο και περισσότερο με επεξεργασμένες τροφές και προϊόντα, χωρίς να αναλογιστούμε ότι το κρέας, το οποίο αποτελείται από νεκρούς ιστούς, για να φτάσει σε σημείο να μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο, έχει υποστεί τρομερά επιβλαβείς ενέργειες -επεξεργασίες-, πολύ πιο ισχυρές και επικίνδυνες, από αυτές που πιθανόν να έχουν υποστεί κάποια φυτικά προϊόντα.

Η απόκρυψη της αλήθειας πάνω σε κάτι τόσο σοβαρό, όπως ο βασανισμός, η θανάτωση των ζώων και η κατανάλωση «ματωμένων προϊόντων», όπως υποστηρίζουν οι βίγκαν, δεν τους βρίσκει σύμφωνους σε καμία περίπτωση.

Ο άνθρωπος δεν έχει την ανάγκη να καταναλώνει ζώα για να ζήσει και η κατανάλωση των ζώων είναι πράξη μη ηθική, τόσο για εκείνα, όσο και για το περιβάλλον και την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί λόγω της κτηνοτροφίας!

Related Articles

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

21,992ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Latest Articles