Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Αποψεις Βλακώδης και τερατώδης βαλκανικός εθνικισμός

Βλακώδης και τερατώδης βαλκανικός εθνικισμός

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο Ελσον Ζγκούρη

Με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας του COVID-19 διεξάγεται αυτές τις μέρες το EURO 2020, το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, το διεθνές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των ανδρών που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια από την UEFA

Στον αγώνα ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο ποδοσφαιριστής Marko Arnautović της Αυστρίας, αμέσως μετά την επίτευξη γκολ, επιτίθεται ρατσιστικά προς τον ποδοσφαιριστή της Βόρειας Μακεδονίας Ezgjan Alioski, όπου φέρεται να του είπε χαρακτηριστικά “Γ@μώ τη μάνα σου την Αλβανή”, καθώς ο Alioski, παίκτης της Leeds United, είναι αλβανικής καταγωγής, πάνω στην ένταση της στιγμής, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Arnautović. Την ίδια στιγμή ο Arnautović ο οποίος αγωνίζεται στην Shangai Port στην Κίνα, έκανε και μια χαρακτηριστική νεοναζιστική χειρονομία με το χέρι του, αυτή της “λευκής υπεροχής”. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που ο έγχρωμος συμπαίκτης του και αρχηγός της Αυστρίας David Alaba προσπαθεί να τον ηρεμήσει (;;;) αρπάζοντας τον από το πρόσωπο.

Ο Marko Arnautović γεννήθηκε στην Αυστρία από Αυστριακή μητέρα και Σέρβο πατέρα -του οποίου το επίθετο φέρει-, έχει δηλαδή σερβικές ρίζες και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιτεθεί στον αλβανικής καταγωγής Alioski. Γράφτηκε πως οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν από παλιά μια κόντρα, απ’ όταν ο Alioski αγωνιζόταν στη Lugano. Επίσης ότι κατά τη διάρκεια του εν λόγω αγώνα ο Alioski προκαλούσε τους παίκτες της Αυστρίας.

Ο ρατσισμός και οι εντάσεις που γεννά ο εθνικισμός των Βαλκανίων είναι μια τόσο κωμικοτραγική ιστορία, που αν δεν ήταν επικίνδυνη, θα έπρεπε να μας διασκεδάζει για αιώνες. Στα τούρκικα “Arnaut” και “Arnavut” είναι ο Αλβανός. Ο τούρκικος όρος έρχεται από τον ελληνικό “Αρβανίτης”. Από τον τούρκικο όρο Arnavut δανείστηκαν οι Σέρβοι τον όρο Arnaut. Το -οvić από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα, είναι πατρωνυμικό επίθημα όπως τα -άκης, -ίδης, κτλ. αλλά στην ουσία τα επίθετα σε -ović σημαίνουν “ο γιος του…”. Οπότε Arnautović  είναι ο υιός του Αλβανού. Αλβανόπουλος, Αρβανιτόπουλος, Αρβανιτάκης θα ήταν τα αντίστοιχα στα ελληνικά. Άρα πρακτικά εκείνος που έβρισε κάποιον για την αλβανική καταγωγή του είναι ο “γιος του Αλβανού”. Θα μου πείτε μα οι Αλβανοί δεν τρώγονται συχνά μεταξύ τους; Θα πω και ναι και όχι, αφού οι Αλβανοί είναι και Βαλκάνιοι! Να προσθέσω εδώ ότι το “Arnaut” στα σέρβικα δηλώνει περισσότερο τον μουσουλμάνο Αλβανό. Με τον όρο συνδέεται και ο όρος  “Arnautaši” με τον οποίο οι Σέρβοι δήλωναν τους εξαλβανισμένους Σέρβους του Κοσόβου.

Δηλαδή, όσους θεωρούσαν πως ήταν εξαλβανισμένοι Σέρβοι. Αυτό το τελευταίο για την Ιστορία μόνο, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον μαχαλά των Βαλκανίων. 

Eν κατακλείδι, αν το δεις επιφανειακά το παραπάνω γεγονός, μοιάζει με ωραίο ανέκδοτο, από αυτά τα παλιά που γελούσαμε χωρίς να τα φιλτράρουμε. Δεν το βρίσκω όμως καθόλου αστείο πλέον, κάθε άλλο, το σκηνικό ετούτο μου δείχνει πόσο βαθιά είναι η αμάθεια και πόσο βαθύτερη η ημιμάθεια στις μέρες μας. Πόσο επικίνδυνος είναι o εθνικισμός απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Θυμίζω μόνο την περίπτωση, εν Ελλάδι, του ποδοσφαιριστή Κατίδη, ο οποίος στην ουσία έβαλε ταφόπλακα στην καριέρα του χαιρετώντας ναζιστικά μετά από επίτευξη ενός τέρματος στο γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο. Τότε, έβγαινε και έλεγε ότι δεν ήξερε με τι συνδέεται αυτός ο χαιρετισμός και φαίνεται πως μάλλον δεν είχε ιδέα, πράγμα που πρώτος επιβεβαίωνε ο τότε Γερμανός προπονητής της ΑΕΚ, Έβαλντ Λίνεν. Τίποτα από αυτά δεν ήταν αρκετά μιας και αποκλείστηκε δια βίου από τις εθνικές ομάδες και η ΑΕΚ του έλυσε το συμβόλαιο.

Αναφέρω αυτή την ιστορία διότι η χειρονομία για την ανωτερότητα της λευκής φυλής που έκανε ο Arnautović, δίπλα στον έγχρωμο συμπατριώτη του, μαζί και με τα “γαλλικά” προς τον Alioski, εικάζω ότι δε θα μείνουν αναπάντητα από την UEFA, ειδικά μετά τις αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πανευρωπαϊκά.

Ο Marko Arnautović απολογήθηκε δημόσια για αυτά που είπε και το έκανε με ένα πολύ όμορφα διατυπωμένο μήνυμα ζητώντας συγγνώμη απ’ όλους και ιδιαίτερα από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Όχι πάντως από τον έγχρωμο συμπαίκτη του.

Ελπίζω πραγματικά να εννοεί τη συγγνώμη του και να αποδειχθεί ότι για τη νεοναζιστική χειρονομία δεν είχε ιδέα ή ότι ήθελε να πει κάτι άλλο διότι ο βλακώδης και τερατώδης εθνικισμός των Βαλκανίων έχει πλημμυρίσει ουκ ολίγες φορές τον μαχαλά μας με αίματα!

Φτάνει πια με την τούτη την τόσο επικίνδυνη βλακεία, τον εθνικισμό!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments