Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Αρχική Ψυχαγωγία X-MEN UNIVERSE: Βάζουμε τις 13 ταινίες στην σειρά από την χειρότερη στην...

X-MEN UNIVERSE: Βάζουμε τις 13 ταινίες στην σειρά από την χειρότερη στην καλύτερη

Είκοσι χρόνια πριν, το πρώτο X-Men βγήκε στις αίθουσες και έθεσε τις βάσεις για την αυτοκρατορία του υπεηρωϊκού είδους στον κινηματογράφο. Έκτοτε έχουν προστεθεί ακόμη 12 ταινίες σε αυτό το σύμπαν. 7 X-Men, 3 Wolverine, 2 Deadpool και το φετινό New Mutants, μπαίνουν στην παρακάτω λίστα από την χειρότερη προς την καλύτερη ταινία του franchise.

13. THE NEW MUTANTS (2020)

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο X-Men Universe έμελλε να είναι και η πιο αποτυχημένη. Ήταν γραφτό φαίνεται αυτό το project να αποτύχει μιας που αρχικά προορίζονταν να κυκλοφορήσει το 2017 αλλά μετά από άπειρες αναβολές, τελικά κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Κατακρεουργημένο και “άνοστο” πλέον, το φιλμ του Boone όπως ήταν λογικό, πάτωσε σε κριτικές και Box-Office και όχι, η παρουσία της Anya Taylor-Joy δεν ήταν αρκετή για να σωθεί αυτή η ταινία.

12. X-MEN: APOCALYPSE (2016)

Για κάποιο λόγο το Apocalypse απέσπασε ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις από τους φαν, ωστόσο κρίνοντας το εντελώς αντικειμενικά μπορώ να πω πως είναι μια τόσο προσχηματική και basic υπερηρωική περιπέτεια που είναι σίγουρα από τις λιγότερο αγαπημένες μου, όχι μόνο από τα prequels αλλά και από όλο το franchise. Παρόλα αυτά μπορώ να καταλάβω αυτόν που θα μου πει πως πέρασε καλά βλέποντας αυτή την ταινία (εγώ σίγουρα δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία).

11. X-MEN: DARK PHOENIX (2019)

Για κάποιο λόγο το Apocalypse απέσπασε ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις από τους φαν, ωστόσο κρίνοντας το εντελώς αντικειμενικά μπορώ να πω πως είναι μια τόσο προσχηματική και basic υπερ ηρωική περιπέτεια που είναι σίγουρα από τις λιγότερο αγαπημένες μου, όχι μόνο από τα prequels αλλά και από όλο το franchise. Παρόλα αυτά μπορώ να καταλάβω αυτόν που θα μου πει πως πέρασε καλά βλέποντας αυτή την ταινία (εγώ σίγουρα δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία).

10. X-MEN: THE LAST STAND (2006)

Το 3ο μέρος της original τριλογίας λειτουργεί περίπου όπως και το Apocalypse στην prequel τριλογία, δηλαδή σαν μια μονοδιάστατη περιπέτεια, με μερικές απολαυστικές στιγμές αλλά κατά γενική ομολογία, αρκετά φτωχότερη και πιο προσχηματική από τις δύο προηγούμενες. Αν και αρκετά ξεπερασμένο υφολογικά και θεματικά πάντως, το Last Stand έχει αρκετά καλούς ρυθμούς και βλέπεται ευχάριστα ακόμη και σήμερα.

9. X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (2009)

Οι κριτικοί “έθαψαν” το Origin του Wolverine σε βαθμό που βάση reviews είναι η ταινία με την χαμηλότερη βαθμολογία στο Metacritic και από τις 13 ταινίες του Universe. Προσωπικά την θεωρώ μια χαρά ταινία, ακόμη και αν μοιάζει εντελώς αχρείαστη σαν μεμονωμένο κομμάτι στην φιλμογραφία των X-Men, γιατί στην τελική κυλάει νεράκι μέχρι το φινάλε, χωρίς πολλά στραβοπατήματα ή στοιχεία που μπορεί να ενοχλήσουν τους φαν (οκ ίσως μονάχα το κεφάλαιο Deadpool αλλά το Studio το διόρθωσε με τον καλύτερο τρόπο 7 χρόνια αργότερα, βλέπε παρακάτω).

8. X-MEN (2000)

Το X-Men κυριολεκτικά δημιούργησε μια ολόκληρη αγορά, για να δούμε τα επόμενα χρόνια ταινίες σαν το Spiderman του Raimi, την τριλογία Batman του Nolan και φυσικά το Marvel Cinematic Universe. Μεμονωμένα σαν ταινία ίσως είναι αρκετά ξεπερασμένη για να καταφέρει να λειτουργήσει το 2020 και μετά από όλη την υπερ ηρωική πανδαισία που έχουμε καταναλώσει από τις αρχές του αιώνα μέχρι και σήμερα, αλλά ακόμη και έτσι είναι μια αρκετά καλογραμμένη superhero ταινία, προϊόν της εποχής της αλλά με τεράστια κληρονομιά στον ίδιο τον κινηματογράφο.

7. WOLVERINE (2013)

Σε αυτό το δεύτερο μέρος της τριλογίας Wolverine ο Mangold άφησε τα πρώτα ψήγματα για μια βαθύτερη και πιο ανθρώπινη προσέγγιση στον χαρακτήρα του Logan, ακόμη και αν αρκέστηκε σε μια spin-off περιπέτεια που για πολλούς έχει ξεχαστεί ήδη. Μια πιο βελτιωμένη έκδοση του πρώτου Origin με διαφορετική υφολογία και μια σκηνή δράσης (όσοι το έχετε δει ξέρετε ήδη για ποια σκηνή μιλάω) από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει στο υπερηρωικό είδος.

6. X-MEN 2 (2003)

Το δεύτερο chapter της original τριλογίας ήταν με διαφορά το καλύτερο. Πιο πολύπλοκο και φιλόδοξο, με διπλάσιο budget από την πρώτη ταινία και με αξιοζήλευτα καλούς ρυθμούς και δράση που θα ζήλευαν ταινίες σαν το Apocalypse και το Dark Phoenix. Εκτός αυτού είναι superhero movie του 2003 και βλέπεται εξαιρετικά ευχάριστα ακόμα και σήμερα.

5. X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST (2014)

Με διαφορά η πιο φιλόδοξη και πολύπλοκη ταινία όλου του Χ-Men Universe. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σε συγχύσουν ή να σε μπερδέψουν, αλλά ακόμη και έτσι μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες X-Men που έχουμε δει. Το τι ακολούθησε μετά από το Days of Future Past είναι η απόδειξη για το ότι το φιλμ του Singer έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη, που από εκεί και πέρα ήταν σχεδόν επόμενο το επόμενο Chapter να περάσει από κάτω, όπως και έγινε με το Apocalypse.

4. X-MEN: FIRST CLASS (2011)

Το First Class προσπάθησε να είναι και prequel και reboot της παλιάς τριλογίας και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Οι δημιουργοί πήραν ένα μεγάλο ρίσκο και ανταμείφθηκαν για αυτό, γιατί εκτός από όλα τα άλλα μιλάμε και για μια πολύ απολαυστική υπερηρωική περιπέτεια, με πρωτότυπες ιδέες και πολλές στιγμές χαρακτήρων, βασικό συστατικό που κάνει μια ταινία X-Men να ξεχωρίσει.

3. DEADPOOL (2016)

Το Deadpool είναι μια ειδική περίπτωση. Από την μια αποτελεί μέρος του Universe όπως έχει δηλώσει και το ίδιο το Studio και από την άλλη είναι μια τόσο ξεχωριστή οντότητα όχι μόνο μέσα στο franchise αλλά και στον ίδιο των κινηματογράφο. Δράση, χιούμορ, σάτιρα και αυτοαναφορικότητα μπαίνουν στο μπλέντερ και από μέσα βγαίνει ο Ryan Reynolds για να διαγράψει όλα τα κακώς κείμενα των X-Men και να σπάσει τον 4ο τοίχο κοιτώντας τον θεατή στα μάτια και λέγοντας του ουσιαστικά πως αυτό που θα δει είναι κάτι μοναδικό και πράγματι είναι.

2. DEADPOOL 2 (2018)

Ναι οκ, φαίνεται ίσως πως μεροληπτώ υπέρ του Deadpool, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαι τόσο φαν αυτού του project που δεν μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει κόσμος που είδε αυτή την διλογία και δεν πέρασε τουλάχιστον ευχάριστα. Για τους περισσότερους η πρώτη ταινία θεωρείται η καλύτερη από τις δύο, αλλά διαφωνώ. Ναι μεν το Deadpool του 2016 είναι ριζοσπαστικό, όμως εδώ έχουμε ένα πιο πλούσιο σενάριο με πιο σφιχτή αφήγηση και με χιούμορ αντάξιο της πρώτης ταινίας που δεν κουράζει, επιφυλάσσομαι βέβαια για το Deadpool 3 που ανακοίνωσε η Fox. Αν καταφέρουν να κάνουν το 3/3 με την ίδια συνταγή, τότε θα μιλάμε για πραγματικό άθλο.

1. LOGAN (2017)

To Logan παρά την απλότητα του σεναρίου του είναι με διαφορά η ανώτερη ταινία του franchise και ο Hugh Jackman δίνει την καλύτερη ερμηνεία του όχι μόνο ως Wolverine αλλά και γενικότερα ως ερμηνευτής. Την ίδια ώρα που το X-Men Universe έτρεχε με σπασμένα τα φρένα, το Logan πάτησε φρένο και μας έδωσε κάτι τόσο διαφορετικό και τόσο βαθύ, μια πραγματικά καλή ταινία με πραγματικά διακυβεύματα και αληθινό δράμα. Ο ιδανικός επίλογος ενός franchise που πέρασε από 40 κύματα, κρίμα που ακολούθησε το επιεικώς μέτριο Dark Phoenix.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments